Návrhy ku kríze Ficov Smer-SD podporí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Smer
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 4. augusta (WEBNOVINY) – Opozičný Smer-SD podporí vládne návrhy reagujúce na dopady svetovej hospodárskej krízy. Počas rozpravy k Programovému vyhláseniu vlády to dnes v parlamente potvrdil predseda Smeru-SD Robert Fico.

„Potrebujeme spoločne postupovať proti dôsledkom svetovej krízy. Tu ponúkame pomocnú ruku,“ uviedol Fico. Zároveň zdôraznil, že nebude asistovať pri kriminalizácii opozície, predaji štátneho majetku a znižovaní sociálnych štandardov. Pripomenul, že vládny program nehovorí o riešení následkov krízy a neobsahuje kroky na zlepšenie kvality života. Expremiér dôrazne odmietol rozvrat slovenských verejných financií, ako ho prezentuje nová koalícia. „Nie je to pravda. Inak by Slovensko bolo odkázané na pôžičky medzinárodných inštitúcií. Prestaňte sa vyhovárať. Neočierňujte Slovensko,“ poznamenal. Premiérky Ivety Radičovej sa spýtal, aké nástroje chce použiť na znižovanie deficitu štátneho rozpočtu. Fica rovnako mrzí, že nová vláda rezignovala na veľké štátne investície ako budovanie širokorozchodnej železnice či diaľnice.

Vládny program považuje Fico za nedôveryhodný, bez konkrétnych a merateľných záväzkov, idúci proti predvolebným sľubom koaličných subjektov. Kabinet vyzval, aby sa verejne priznal k ambícii privatizovať štátne podniky ako bratislavské letisko alebo železničné Cargo. Radičovej sa tiež sa opýtal, či je pôsobenie vo vláde absolventská stáž, ako to naznačuje jej požiadavka na ministra obrany Ľubomíra Galka doučiť sa angličtinu.

Za jedinú zmenu nového kabinetu Fico označil privatizáciu, dereguláciu, liberalizáciu a znižovanie sociálnych štandardov.

Bývalý predseda vlády je v NR SR napriek tomu, že pred voľbami opakovane vyhlasoval, že nikdy nezasadne do parlamentných lavíc ako opozičný poslanec. Začiatkom roka 2009 napríklad v rozhovore pre TA3 povedal: „Nepovažujem za správne, aby človek, ktorý má k dispozícii vládnu moc, či už štyri roky alebo osem rokov, potom sa vrátil do parlamentu a vykrikoval z lavice, ako dnes vykrikuje pán Dzurinda alebo pán Mikloš. Je to smiešne. Podľa môjho názoru to nie je dobré. Človek by mal po tom, ako skončí vládnutie a ľudia mu nedajú druhýkrát dôveru, povedať ‚ďakujem pekne‘ a mal by odísť z politiky. To je môj recept. “

Na jar 2009 počas rozpravy v NR SR odkázal predsedovi SDKÚ-DS Mikulášovi Dzurindovi a podpredsedovi KDH Júliusovi Brockovi: „Vy nás chcete poučovať o sociálnej politike, myslím si, že toto je dôvod, prečo si ja nikdy nesadnem do lavice ako opozičný poslanec, ak prehrám voľby, a nebudem vykrikovať na novú vládu, pretože vám dvom nezostáva nič iné, len byť ticho za to, čo ste napáchali. Môžete sa tak akurát hanbiť,“ vravel pred rokom Fico.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySMER-SD